Někdo tomu říká pudink nebo oriz, ale ve skutečnosti pochází recept z Turecka a nazývá se Sütlaç
Jelikož v Turecku je teplo, je Sütlaç velmi oblíbený. Není těžký, je výživný a nepotřebujete moc času na vaření. Jí se studený a ovoce navrch můžete použít, jaké chcete. My máme rádi s čerstvým mangem.
V našem receptu je voda. Klidně můžete použít i mléko napůl s vodou nebo vynechat vodu a použít celou dávku mléka. Pokud použijete mléko, musíte pudink vařit pomalu za neustálého míchání.
Zde je recept:
POTŘEBNÉ SUROVINY
rýže – 1 šálek
mák – 200 g
sůl – 1/4 lžičky
vanilkový cukr – 1 sáček
cukr – podle chuti
voda – 3,5 – 4 šálky (nebo napůl s mlékem)
citronová kůra
POSTUP PŘÍPRAVY
Mák vložte do osolené vody a vařte 10 minut, poté přidejte očištěnou a propláchnutou rýži.
Nastrouhejte kůru z citronu. Předtím dobře umyjte citron a strouhejte jen tu žlutou kůrku. Jak uvidíte bílou, tak to nestrouhejte, protože potom bude citron hořký.
Vařte do konce, protože i když se trochu rozvaří, bude chutnější.
My jsme přidali cukr 5 minut před tím, než jsme odstavili z ohně.
Nakonec přidejte vanilkový cukr.
Hotovou rýži nalijte do misek a nechte vychladnout. Dobrou chuť!
TIP: Je žádoucí, aby byl mák předem zpracován. Je třeba ho lehce opražit na suché pánvi a poté rozdrtit v hmoždíři. Pak přidejte máslo. Přinejmenším by měl být mák namletý a pak vařený.
K výrobě tohoto pudingu doporučujeme náš mák pěstovaný způsobem regenerativního zemědělství. Nabízíme balení 0,5 kg a 1 kg. Více informací najdete na našem e-shopu! https://shop.farmamarkovych.cz/cesky-modry-mak-2/