Český modrý mák
Český modrý mák
500 g
80 Kč
1 kg
140 Kč
Popis:
Mák ze sklizně srpen 2023.
Vypěstováno dle specifikace CHZO a v souladu s Českou cechovní normou.
Obecné informace
Historie máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Nejstarší nálezy na našem území pochází z Tachovska z období před 2800 lety z doby Keltů.
Mák setý je jednoletá olejnatá rostlina dorůstající výšky 100-150 cm. Její květ bílé až fialové barvy dozrává v makovici s mnoha drobnými semeny. Modrý mák může mít dle odrůdy celou škálu odstínů od světle po tmavě modrou. Dále je známý ještě bílý, okrový, šedý a hnědý mák.
Maková semena se zpracovávají v potravinářství a makovina ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům a vývozcům potravinářského máku.
Složení makového semene
Semena potravinářského máku se z výživového hlediska vyznačují zajímavou skladbou živin.
Esenciálními mastné kyseliny omega-3 ( kyselinou α-linolenová) a omega-6 (kyselina linolová)
Nízký obsah sacharidů 3%
Vitamíny (vitamín E, v menší míře vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6)
Fytosteroly
Minerály:
Ca – obsah vápníku je 12x vyšší než u mléka Fe – obsah železa je 3x vyšší než u špenátu K – obsah draslíku je 2,5x vyšší než u banánu Mg – obsah hořčíku je 2x vyšší než ve vlašském ořechu P – obsah fosforu ve 100 g máku odpovídá doporučené denní dávce Zn – obsah zinku je vyšší než v zinkových semínkách tykve olejné a 3xvyšší než ve vlašském ořechu, mandlích…
Podrobnější informace na www.nasmodrymak.cz
Skladování máku
Mák skladujeme nejlépe v plátěných sáčcích nebo uzavřených skleněných dózách na suchém a tmavém místě. Doporučená spotřeba je jeden rok od sklizně.
Mletý mák můžeme skladovat též v mrazničce po dobu maximálně 6 měsíců. Po výživové stránce je však nejpřínosnější konzumace máku čerstvě mletého.
Využití
Není přílohou pokrmů, ale spíše kvalitním kořením jídel.
Maková semena celá nebo mletá
- obvykle se používá jako posyp či nádivka do koláčů
k výrobě pečených moučníků, buchet, závinů či kynutých knedlíků k výrobě velmi kvalitního oleje k výrobě makového nápoje
Makový olej
- má příjemnou makovou chuť a slabou vůni
je nejkvalitnější při lisování za studena ( do 40 C což je teplota samozahřátí při lisování)
obsahuje:
vitamíny E, B1, B12, D minerály vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor nenasycené mastné kyseliny ( olejová, linolová)
použití:
samotný 1 lžička ráno nalačno k ochucení salátů, brusket, polévek, do skladkých pokrmů ošetření suché a popraskané pokožky nebo jako masážní prostředek
Maková mouka
se získává semletím sušiny-výlisku, který zůstává po vylisování oleje neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro osoby s celiakií. podobně jako vlastní mák obsahuje hodně bílkovin, vitaminů i minerálních látek a malé procento tuku
Makové mléko
Makový nápoj, často označován podle své konzistence a barvy jako „mléko“, má typicky makovou chuť, klasickou chuť mléka od něj proto nečekejte. Pro koho je modrý mák příliš aromatický, může pro výrobu nápoje vyzkoušet bělosemenný či okrový mák, který nemá tak výraznou makovou chuť. Hotový rostlinný nápoj se výborně hodí i jako základ pro smoothies, pudinky či do kávy. Příprava makového nápoje není obtížná, zvládne jej vyrobit opravdu každý. Stačí mít vysokootáčkový mixér a vhodný materiál na filtraci rozemleté směsi. Makový nápoj chutná nejlépe čerstvý, v ledničce pak vydrží jeden den. Okamžitě působí při překyselení organismu, pomáhá zmírňovat důsledky osteoporózy, a to díky významnému obsahu vápníku a hořčíku, ale i dalších minerálů. Je nabit energií, však 100 g máku má 8,2x více energie než kravské mléko.
Ingredience: ∙
– 100 g máku (100 g máku = 150 ml máku) ∙
– 400 ml vody
Postup výroby (pro 1 osobu):
1. Mák propláchněte vodou a sceďte.
2. Do 100 g máku přidejte 200 ml vody, v nádobě promíchejte a nechte 2-3 hodiny stát. Pokud máte čas,
můžete ponechat ve vodě i přes noc.
3. Mák přelijte do mixéru, z nádoby ho dostanete pomocí dalších 200 ml čerstvé vody. Nyní máte v mixéru
mák v poměru s vodou 1:4.
4. Rozmixujte v několika vlnách. Nutno použít výkonný vysokootáčkový mixér.
5. Vzniklou emulzi bílé barvy ručně postupně vymačkejte přes vhodné a pevné plátno.
6. Servírujte nejlépe vychlazené. Můžete pít jen tak nebo dochucené. Makový nápoj v uvedené koncentraci
1:4 bude mít krémovou konzistenci a smetanovou chuť.
Z modrosemenného máku bude mít nápoj výraznou makovou chuť. Z okrového máku nemá nápoj tak výraznou makovou chuť, ale bude sladší než z bělosemenného máku, který má oříškový nádech
Tipy na recepty
Makovník
9 vajec
270 g moučkového cukru
250 g másla
320 g mletého modrého máku
čerstvé drobné ovoce na ozdobu
Postup:
Žloutky, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme mletý mák a nakonec po částech lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do pečícím papírem vyloženého plechu a pečeme 40 – 45 min při teplotě 150 ˙C.
Po vychladnutí nejpřirozeněji a nejlépe chutná ozdobený čerstvým ovocem.