Díky svým výborným chuťovým vlastnostem a nutričnímu profilu se mák skvěle hodí jako pochutina a kvalitní koření do různých pokrmů. Jeho semena obsahují asi 44 % oleje, z něhož 75 % tvoří zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny. Mák je také dobrým zdrojem bílkovin (24 %) a má velmi nízký obsah sacharidů (pouhá 3 %)[1].
Český modrý mák je vysoce ceněn i ve světě pro svou vůni, chuť, jednotnou modrou barvu a mizivý obsah návykových alkaloidů. Potravinářské známky Česká cechovní norma a Chráněné zeměpisné označení garantují spotřebiteli kvalitu, původ a bezpečnost českého máku[1].
Recept: Domácí makový nápoj
Makový nápoj je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají rostlinné mléko s originální chutí a vysokou nutriční hodnotou. Tento nápoj si snadno připravíte doma z několika ingrediencí. Zde je recept pro 1 osobu:
Ingredience:
- 100 g máku (100 g máku = 150 ml máku)
- 400 ml vody
Postup:
- Mák propláchněte vodou a sceďte.
- Do 100 g máku přidejte 200 ml vody, v nádobě promíchejte a nechte 3 hodiny stát. Pro lepší výsledek můžete nechat mák ve vodě přes noc.
- Namočený mák přelijte do mixéru. Zbývající mák z nádoby dostanete pomocí dalších 200 ml čerstvé vody. Tím vytvoříte nápoj v poměru s vodou 1:4.
- Rozmixujte ve vysokootáčkovém mixéru na několikrát.
- Vzniklou bílou emulzi postupně vymačkejte přes husté síto (např. z polyamidu) nebo plátno.
- Podávejte vychlazené. Makový nápoj v poměru 1:4 bude mít krémovou konzistenci a lahodnou chuť připomínající smetanu.
Domácí makové mléko je nejlepší čerstvé a bez dochucení, ale můžete ho použít i jako základ pro smoothies, pudinky nebo přidat do kávy. Uchovávejte ho v lednici a spotřebujte nejlépe v den výroby[1].
Mák je opravdovým pokladem v naší kuchyni. Ať už ho použijete na slano či sladko, vždy obohatí váš jídelníček o cenné živiny a jedinečnou chuť.