Rodinná Farma Markových ze Znojemska se 17. října 2024 představí na jedinečné výstavě „MákKonopí – Pomocníci i svůdci lidstva“ v Národním zemědělském muzeu v Praze-Holešovicích. Tato akce, připravená ve spolupráci se spolkem Český modrý mák, Národní protidrogovou centrálou Policie ČR a společností Agritec Plant Research, nabídne komplexní pohled na využití máku a konopí od jejich pěstování až po problematiku drog.

Farma Markových, která se dlouhodobě zabývá pěstováním a zpracováním Českého modrého máku a výrobou zastudena lisovaných olejů, představí na výstavě své produkty. Návštěvníci budou moci ochutnat sušený mák a makový olej, známý svou příjemnou chutí, vůní a obsahem zdraví prospěšných látek jako nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitamíny. Nebudou chybět ani konopná semínka a za studena lisovaný konopný olej, bohatý na esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Výstava nabídne bohatý program rozdělený do několika sekcí:

  • V části věnované máku a konopí jako potravině se návštěvníci dozví o tradičním využití v kuchyni, pekárenství a cukrářství, nutričních benefitech a vhodnosti pro speciální diety.
  • Další sekce představí léčebné a technické využití, včetně léků na bázi opioidů a kanabinoidů či aplikace v textilním průmyslu a stavebnictví.
  • Třetí část nazvaná „Hrozba v dlani“ se zaměří na závislost, prevenci, legislativu a rizika experimentování s dalšími rostlinami a houbami.

Doprovodný program zahrnuje food blog s tradičními i netradičními recepty z máku a konopí, přednášky o drogách ve společnosti a máku a konopí jako potravině. Celou akci doplní panelová výstava na střeše muzea.

Farma Markových tak přispěje k osvětě o prospěšných i rizikových aspektech využívání máku a konopí. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat kvalitní produkty z českého máku a konopí přímo od pěstitele a dozvědět se více o jejich výjimečných vlastnostech.