Farma Markových – Český modrý mák
 
 
 
 

Český modrý mák

 
 
chráněné zeměpisné označení
 
 
 
česká cechovní norma
 
 
 
 
 
 
 
Český modrý mák
 
Český modrý mák
 

 
 
500 g
70 Kč
 
 
 
1 kg
120 Kč
 
 
 
 
Popis:
Mák ze sklizně srpen 2022.
Vypěstováno dle specifikace CHZO a v souladu s Českou cechovní normou.
Skladem od 10.12.2022
 
 
makový olej
 
Makový olej
 

 
 
 
 
250 ml
190 Kč
 
 
 
 
 
 
Popis:
Lisovaný za studena při teplotě do 40 °C.
 
 
 
 

Objednávkový formulář

 
Jméno
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 
 
 
 
 
 
 
 

Obecné informace

 
Historie máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Nejstarší nálezy na našem území pochází z Tachovska z období před 2800 lety z doby Keltů.

Mák setý je jednoletá olejnatá rostlina dorůstající výšky 100-150 cm. Její květ bílé až fialové barvy dozrává v makovici s mnoha drobnými semeny. Modrý mák může mít dle odrůdy celou škálu odstínů od světle po tmavě modrou. Dále je známý ještě bílý, okrový, šedý a hnědý mák.

Maková semena s zpracovávají v potravinářství a makovina ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům a vývozcům potravinářského máku.

 
 

Složení makového semene

 

 
Semena potravinářského máku se z výživového hlediska vyznačují zajímavou skladbou živin.

Esenciálními mastné kyseliny
omega-3 ( kyselinou α-linolenová) a omega-6 (kyselina linolová) v kvalitním oleji

Antioxidanty
(polyfenolické látky) – antimutagenní, antibakteriální, antivirový, protizánětlivý účinek

Nízký obsah sacharidů 3%


Vitamíny
(vitamín E, v menší míře vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6)

Fytosteroly
snižují hladinu LDL- cholesterolu a eliminují rizika kardiovaskulárních chorob

Vláknina
je účinná v prevenci onemocnění trávicího traktu

Minerály:
  • Ca – obsah vápníku je 12x vyšší než u mléka
  • Fe – obsah železa je 3x vyšší než u špenátu
  • K – obsah draslíku je 2,5x vyšší než u banánu
  • Mg – obsah hořčíku je 2x vyšší než ve vlašském ořechu
  • P – obsah fosforu ve 100 g máku odpovídá doporučené denní dávce
  • Zn – obsah zinku je vyšší než v zinkových semínkách tykve olejné a 3xvyšší než ve vlašském ořechu, mandlích…

Podrobnější informace na www.nasmodrymak.cz
 
makovice
 
 
 

Účinky máku

 

 
  • Prevence srdečních chorob – Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny snižují vysoký krevní tlak, hladinu LDL cholesterolu a tvorbu krevních sraženin.

  • Posiluje kosti – vysoký obsah vápníku a fosforu je významný pro stavbu kostí a zdraví zubů, je důležitý v prevenci osteoporózy

  • Podporuje nervový systém a léčí nespavost – alkaloidy v máku poskytují přirozený uklidňující účinek, jež může zmírnit nervové poruchy a potíže se spánkem.

  • Podporuje krvetvorbu – díky vysokému obsahu železa, mědi a kyseliny listové významně ovlivňuje produkci červených krvinek.

  • Zlepšuje imunitu – velký podíl železa a zinku stimuluje rozvoj imunitního systému. Zinek pomáhá tělu produkovat buňky chránící před virovými chorobami, železo ovlivňuje kvalitu krve a tak zprostředkovaně zajišťuje transport vitamínů do tkání.

  • Podporuje zdravé trávení – 100g máku pokryje více než 3/4 denního množství vlákniny, která pomáhá udržet dobrou peristaltiku střev a vylučování toxinů z trávícího traktu.

  • Zvyšuje výkonnost – hořčík podporuje svalovou činnost, thiamin zase zlepšuje vytrvalost.

  • Má omlazující účinky -vitamin E jako skvělý antioxidant chrání buňky proti předčasnému stárnutí. Kyselina linolová má hojivé účinky při léčbě ekzémů.

  • Úleva při bolesti a nachlazení – uvolňuje svalstvo, zmírňuje bolest a pomáhá při léčbě respiračních onemocnění.
 
 
 
 
 
 
 

Skladování máku

 
Mák skladujeme nejlépe v plátěných sáčcích nebo uzavřených skleněných dózách na suchém a tmavém místě. Doporučená spotřeba je jeden rok od sklizně.

Mletý mák můžeme skladovat též v mrazničce po dobu maximálně 6 měsíců. Po výživové stránce je však nejpřínosnější konzumace máku čerstvě mletého.

 
 

Využití

 
Mák se považuje za cennou surovinu při přípravě pokrmů, často je zařazován mezi pochutiny. Není přílohou pokrmů, ale spíše kvalitním kořením jídel.
Maková semena celá nebo mletá
 
Makový olej
 
Maková mouka
 
Makové mléko
 
 
 

Tipy na recepty

 
Makovník
 
 
 
 
 

Certifikát

 
certifikát České cechovní normy
 
 
chráněné zeměpisné označení
 
 
 
česká cechovní forma
 
 
 
 
 
 
 
 
Stolařství Praha