Mák ze sklizně srpen 2022.
Vypěstováno dle specifikace CHZO a v souladu
s Českou cechovní normou. Skladem od 10.12.2022
Makový olej
250 ml 190 Kč
Popis: Lisovaný za studena při teplotě do 40 °C.
Objednávkový formulář
Obecné informace
Historie
máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Nejstarší
nálezy na našem území pochází
z Tachovska z období před 2800 lety z doby Keltů.
Mák setý je jednoletá olejnatá rostlina dorůstající výšky
100-150 cm. Její květ bílé až fialové barvy dozrává v makovici s mnoha drobnými semeny. Modrý mák
může mít dle odrůdy celou škálu odstínů od světle po tmavě modrou. Dále je
známý ještě bílý, okrový, šedý a hnědý mák.
Maková
semena s zpracovávají v potravinářství a makovina
ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Česká republika patří
k celosvětově nejvýznamnějším producentům a vývozcům potravinářského máku.
Složení makového semene
Semena potravinářského máku se z výživového
hlediska vyznačují zajímavou skladbou živin. Esenciálními
mastné kyseliny omega-3 ( kyselinou α-linolenová) a omega-6 (kyselina linolová) v kvalitním oleji Antioxidanty (polyfenolické
látky) – antimutagenní, antibakteriální, antivirový, protizánětlivý účinek
Nízký obsah sacharidů 3% Vitamíny (vitamín E, v menší míře vitamín C, B1, B2, B3, B5,
B6) Fytosteroly snižují hladinu LDL- cholesterolu a eliminují
rizika kardiovaskulárních chorob Vláknina je účinná v prevenci onemocnění trávicího
traktu
Minerály:
Ca – obsah vápníku je 12x vyšší než u mléka
Fe – obsah železa je 3x vyšší než u špenátu
K – obsah draslíku je 2,5x vyšší než u
banánu
Mg – obsah hořčíku je 2x vyšší než ve
vlašském ořechu
P – obsah fosforu ve 100
g máku odpovídá doporučené denní dávce
Zn – obsah zinku je vyšší než v zinkových
semínkách tykve olejné a 3xvyšší než
ve vlašském
ořechu, mandlích…
Prevence
srdečních chorob – Omega-3
aomega-6
mastné kyseliny snižují vysoký krevní tlak, hladinu LDL
cholesterolu a tvorbu krevních sraženin.
Posiluje
kosti – vysoký obsah vápníku a fosforu je významný pro
stavbu kostí a zdraví zubů, je důležitý v prevenci osteoporózy
Podporuje
nervový systém a léčí nespavost –
alkaloidy v máku poskytují přirozený uklidňující účinek, jež může zmírnit
nervové poruchy a potíže se spánkem.
Podporuje
krvetvorbu – díky vysokému obsahu železa, mědi a kyseliny
listové významně ovlivňuje produkci červených krvinek.
Zlepšuje
imunitu – velký podíl železa a zinku stimuluje rozvoj
imunitního systému. Zinek pomáhá tělu produkovat buňky chránící před
virovými chorobami, železo ovlivňuje kvalitu krve a tak zprostředkovaně
zajišťuje transport vitamínů do tkání.
Podporuje
zdravé trávení – 100g máku pokryje více než 3/4 denního
množství vlákniny, která pomáhá udržet dobrou peristaltiku střev a
vylučování toxinů z trávícího traktu.
Zvyšuje
výkonnost – hořčík podporuje svalovou činnost, thiamin
zase zlepšuje vytrvalost.
Má omlazující účinky -vitamin E jako skvělý
antioxidant chrání buňky proti předčasnému stárnutí. Kyselina linolová má hojivé účinky při léčbě ekzémů.
Úleva při bolesti
a nachlazení – uvolňuje svalstvo, zmírňuje bolest a pomáhá
při léčbě respiračních onemocnění.
Skladování máku
Mák skladujeme nejlépe v plátěných sáčcích nebo uzavřených skleněných dózách
na suchém a tmavém místě. Doporučená spotřeba je jeden rok od sklizně.
Mletý mák můžeme skladovat též v mrazničce po dobu maximálně 6 měsíců.
Po výživové stránce je však nejpřínosnější konzumace máku čerstvě mletého.
Využití
Mák se považuje za cennou surovinu při přípravě pokrmů, často je zařazován
mezi pochutiny. Není přílohou
pokrmů, ale spíše kvalitním kořením jídel.
►▼
Maková semena celá nebo mletá
obvykle se používá jako posyp či nádivka do koláčů
k výrobě pečených moučníků, buchet, závinů či kynutých knedlíků
k výrobě velmi kvalitního oleje
k výrobě makového nápoje
►▼
Makový olej
má příjemnou makovou chuť a slabou vůni
je nejkvalitnější přilisování
za studena ( do 40 C což je teplota samozahřátí při lisování)
obsahuje:
vitamíny E, B1, B12, D
minerály vápník,
železo, hořčík, draslík, fosfor
nenasycené
mastné kyseliny ( olejová, linolová)
použití:
samotný 1 lžička ráno nalačno
k ochucení
salátů, brusket, polévek, do skladkých pokrmů
ošetření suché a
popraskané pokožky nebo jako masážní prostředek
►▼
Maková mouka
se získává semletím sušiny-výlisku,
který zůstává po vylisování oleje
neobsahuje lepek a je tedy
vhodná i pro osoby s celiakií.
podobně jako vlastní mák
obsahuje hodně bílkovin, vitaminů i minerálních látek a malé procento tuku
►▼
Makové mléko
Makový nápoj, často označován
podle své konzistence a barvy jako „mléko“, má typicky makovou chuť,
klasickou chuť mléka od něj proto nečekejte. Pro koho je modrý mák příliš
aromatický, může pro výrobu nápoje vyzkoušet bělosemenný či okrový mák, který
nemá tak výraznou makovou chuť. Hotový rostlinný nápoj se výborně hodí
i jako základ pro smoothies, pudinky či do kávy. Příprava makového nápoje
není obtížná, zvládne jej vyrobit opravdu každý. Stačí mít vysokootáčkový mixér
a vhodný materiál na filtraci rozemleté směsi. Makový nápoj chutná nejlépe
čerstvý, v ledničce pak vydrží jeden den. Okamžitě působí při překyselení
organismu, pomáhá zmírňovat důsledky osteoporózy, a to díky významnému
obsahu vápníku a hořčíku, ale i dalších minerálů. Je nabit energií,
však 100 g máku má 8,2x více energie než kravské mléko. Ingredience: ∙
– 100 g máku (100 g máku = 150 ml máku) ∙
– 400 ml vody Postup výroby
(pro 1 osobu): 1. Mák propláchněte vodou
a sceďte. 2. Do 100 g máku přidejte
200 ml vody, v nádobě promíchejte a nechte 2-3 hodiny stát. Pokud
máte čas,
můžete ponechat ve vodě
i přes noc. 3. Mák přelijte do mixéru,
z nádoby ho dostanete pomocí dalších 200 ml čerstvé vody. Nyní máte
v mixéru
mák v poměru
s vodou 1:4. 4. Rozmixujte
v několika vlnách. Nutno použít výkonný vysokootáčkový mixér. 5. Vzniklou emulzi bílé
barvy ručně postupně vymačkejte přes vhodné a pevné plátno. 6. Servírujte nejlépe
vychlazené. Můžete pít jen tak nebo dochucené. Makový nápoj v uvedené
koncentraci
1:4 bude mít krémovou
konzistenci a smetanovou chuť.
Z modrosemenného máku bude
mít nápoj výraznou makovou chuť. Z okrového máku nemá nápoj tak výraznou
makovou chuť, ale bude sladší než z bělosemenného máku, který má oříškový
nádech
Tipy na recepty
►▼
Makovník
Ingredience: 9 vajec 270 g moučkového cukru 250 g másla 320 g mletého modrého máku čerstvé drobné ovoce na ozdobu
Postup: Žloutky, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme mletý mák a nakonec po částech lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do pečícím papírem vyloženého plechu a pečeme 40 – 45 min při teplotě 150 ˙C. Po vychladnutí nejpřirozeněji a nejlépe chutná ozdobený čerstvým ovocem.